Bílý čaj

Čajové plantáže v ČíněBílý čaj pochází z Číny a dnes se pěstuje v oblasti Číny, Ceylonu a Indie. Bílý čaj se vyrábí z prvních, ještě nerozvinutých lístků čajových větviček, proto je velice jemný po chuťové i aromatické stránce. Tyto mladé lístky čaje mají hebké stříbrné chmíří, podle kterých se bílý čaj nazývá bílým. Sesbírané čajové pupeny se nijak neopracovávají, pouze se nechají zavadnout a suší na slunci. Bílý čaj je nejpřirozenější čaj, protože neprochází oxidací ani se nepraží, proto si zachovává jemnou chuť a zdraví prospěšné látky více než černý čaj. Čajové lístky na bílý čaj pochází z několika druhů keřů čajovníku, které se pěstují ve stínu, bez přístupu sluníčka, aby se omezilo vytváření chlorofylu.

Bílý čaj obsahuje velice účinné přírodní antioxidanty katechiny, které zabraňují předčasnému stárnutí, udržují organismus v dobré kondici, pomáhají předcházet rakovině a kardiovaskulárním chorobám. Dále posilují imunitu, odolnost proti stresu, bakteriím, virům, snižují hladinu cholesterolu a vysoký krevní tlak, prospívají srdci, kostem a zažívání. Oproti zelenému čaji má až 5x vyšší ochranný účinek proti rakovině. Obsažení fluor chrání zuby. Bílý čaj má ze všech čajů nejméně kofeinu. Bílý čaj snižuje tělesnou teplotu a podporuje činnost ledvin. V současné době je jedním z nejkladnějších účinků bílého čaje považována podpora hubnutí. Bílý čaj dokáže zabránit vzniku nových tukových buněk, ale ničí i již existující.

Bílé čaje jsou považovány za vzácnější a proto i dražší, jsou mezi čaji delikatesou a specialitou. Z opravdu kvalitního bílého čaje lze připravit 5 i více nálevů, záleží na konkrétním druhu.

Kvetoucí čajNálev z bílého čaje má jemné odstíny žluté a je mírně nasládlý. Teplota vody na zalití bílého čaje se doporučuje mezi 60 a 80 °C, chladnější voda nevylouhuje z čajových lístků všechny chuťové a aromatické látky, teplejší voda by zničila všechny zdraví prospěšné látky a čaj by zhořkl. Bílý čaj je už dnes lehce k sehnání jako sypaný i jako porcovaný. Bílý čaj není vhodné sladit, chuť čaje se tím znehodnotí.

Z bílého čaje se připravují tzv. kvetoucí čaje, které jsou nejen chuťovým, ale i uměleckým zážitkem a skvělým dárkem.