Černý čaj

Černý čaj se vyrábí z čajových lístků čajovníku, ale na rozdíl od zeleného nebo bílého čaje prochází úplnou oxidací. Právě proto obsahuje mnohem více kofeinu a má silnější vůni a výraznější barvu, než čaje, které oxidací neprochází vůbec nebo jen z části. V černém čaji je obsah kofeinu kolem 4 %. Účinek kofeinu v čaji je mírnější, ale trvalejší než v kávě. Obsažený kofein povzbuzuje srdce, zrychluje metabolismus, zabraňuje astmatu, posiluje centrální nervový systém a zlepšuje koncentraci.

Černý čajTypickou svíravou natrpklou chuť dodávají čaji třísloviny, které zpomalují proces stárnutí, odplavují z našeho těla škodlivé látky, podporují činnost trávicího systému, uklidňují žaludek a střeva a pozitivně ovlivňují činnost cév. Černý čaj obsahuje řadu vitamínů, jako vitamín B1, vitamín P, z minerálů draslík nebo fluor.

Pro přípravu černého čaje se používá vroucí voda, doba louhování je závislá na druhu černého čaje.

Názvy čajů, se kterými se běžně setkáme:

Darjeeling

Pěstovaný ve východní Indii v Západním Bengálsku a je velice ceněný. Pravý Darjeeling má příjemnou muškátovou chuť a nádhernou vůni.

Assam

Černý čaj pojmenovaný podle oblasti, ze které pochází - indické oblasti Ásám, původní oblasti, odkud divoký čajovník pochází.