Kvetoucí čaje

Vynikající nejen chuťový, ale i estetický zážitek vám nabízí kvetoucí čaj nebo známý také jako Artisan Tea. Kvetoucí čaje jsou ručně svazované lístky mladého nejkvalitnějšího zeleného nebo bílého čaje (výjimečně i černého) do pevné kuličky nebo podobného tvaru (jahoda, srdce) převázané kouskem hedvábného provázku. V kouzelné kuličce kvetoucího čaje je ukryt květ z jiné rostliny, nejčastěji jasmín nebo chryzantéma, lilie, ibišek, růže, měsíček, amarant. Pokud čaj neobsahuje květinu, je to čaj vázaný, který se po zalití také rozvine, ale nevyvine se v překrásný květ. Kvetoucí čaje si samozřejmě zachovávají všechny své pozitivní účinky a jemnou chuť a jsou doplněny aromatem z květů. Každá čajová kulička obsahuje přibližně 100 čajových lístků.

Kvetoucí čaj

Příprava kvetoucího čaje je velice jednoduchá. Potřebujete pouze konvičku z varného skla o objemu 300-500 ml, vodu, která nepřesahuje 90 stupňů a kvetoucí čaj. V návodech píší, že do konvice vhodíte kvetoucí čaj a zalejete vodou. Z vlastní zkušenosti doporučuji opačný postup, nejprve nalít vodu a poté vhodit kvetoucí čaj do vody, protože jinak se proudem vody může poškodit a zbytečně urychlit rozvinutí květu. Pak už jen sledujete kouzlo přírody, jak se z malé kuličky drobnými pohyby oddělují jednotlivé lístečky a odhalují květ, který se skrývá uvnitř až do úplného rozkvetení. Tento proces trvá 4-10 minut a poté můžete čaj nalévat. Rozkvetený čaj můžete ještě znovu zalít, protože z každé kuličky lze připravit 2-3 nálevy.

Rozvíjení kvetoucího čaje je nádhernou podívanou, kterou si můžete dopřát při každé zvláštní příležitosti, ale je i krásným dárkem nejen pro milovníky čajů.

Pokud vás zajímá jak vlastně kvetoucí čaj vzniká, vidět jeho cestu od čajového lístečku utrhnutého na poli až po rozvinutý květ, podívejte se na tuto reportáž: