Lapacho

Lapacho je strom rostoucí v Latinské Americe, z jehož vnitřní kůry se získává surovina pro výrobu tohoto životadárného nápoje, někdy nazývaného čajem Inků. Narozdíl od maté, které pochází ze stejné oblasti, lapacho neobsahuje žádný kofein. Naopak obsahuje mnoho cenných látek pro naše zdraví. Patří k nim katechiny, saponiny a bioflavanoidy, látky, které aktivují látkovou výměnu, chinony posilující imunitu už v minimálním množství. Lapacho dále obsahuje mnoho vápníku, železa a selen, přírodní antimykotika chránící tělo před houbami a plísněmi, lapacho působící protivirově. Lapacho je velice známý svými detoxikačními účinky, kdy odstraňuje z těla těžké kovy, podporou imunity, podporou tvávení, příznivě působí na hladinu cukru v krvi, proto je vhodný pro léčbu diabetu, potlačuje migrény a snižuje jakoukoliv bolest. Posiluje činnost vnitřních orgánů jako játra, ledviny nebo slezina, zlepšuje prokrvení celého těla, posiluje srdce a celý krevní oběh. Lapacho má pozitivní vliv na léčbu leukémie. Dále pozitivně ovlivňuje různá chronická onemocnění, odstraňuje usazeniny v krevním oběhu, uklidňuje nervový systém, léčí vyrážky, působí močopudně, podporuje zdravý a klidný spánek a aktivuje přirozenou funkci potních žláz. Lapacho je výborný jako přírodní afrodiziakum.

Příprava čaje lapacho: 4 čajové lžičky lapacha svaříte 5 minut v litru vody a necháte dalších 15 minut louhovat. Nápoj můžete pít neochucený nebo ho dosladit medem nebo cukrem. Lapacho je výborný teplý i studený.