Maté

Maté je nejběžnější nápoj Jižní Ameriky, který se připravuje z drcených lístků cesmíny paraguayské, takže se nejedná o pravý čaj. Cesmína paraguayská se pěstuje v oblastech Argentiny, Brazilie, Chille, Uruguaye a Paraguaye. Maté je známý nápoj díky svým výrazným povzbuzujícím účinkům. Maté obsahuje kofein, v tomto případě matein, minerální látky jako magnesium, vápník, draslík, železo, fosfor, křemík a vitamíny A, vitaminy B, vitaminy C a vitaminy E, betakaroten a antioxidanty. V maté najdeme také třísloviny, hořčiny, silice a rutin. Z toho vyplývá, že pití maté má na náš organismus velice příznivé účinky. Maté posiluje náš imunitní systém, antioxidační účinky zpomalují stárnutí. Maté detoxikuje organismus, vyrovnává hladinu cukru v krvi, čímž je velice prospěšný lidem trpícím cukrovkou. Maté je velice účinný v boji s nadváhou, protože potlačuje pocit hladu a podporuje zažívání. Dále maté omezuje příznaky únavy, zlepšuje koncentraci, posiluje srdeční činnost, zlepšuje stav vlasů, zubů a nehtů. Flavonoidy, které maté také obsahuje, působí jako prevence proti rakovině.

Nejběžnějšími druhy maté jsou maté zelené - Rancho, maté pražené - Pampero nebo maté lemon - maté s citronovou trávou. Pokud si chcete dopřát maté tradičním způsobem, svůj oblíbený hrneček na čaj odložte stranou. Maté se správně pije ze speciálních nádob k tomu určených. Jedná se vydlabanou tykev - kalabasu, ze které se maté usrkává kovovým nebo bambusovým brčkem - bombillou, zakončenou sítkem, kde se při sání zachytávají drcené lístky cesmíny.

Samotné maté je chuťově spíš drsné, proto je u nás k dostání buď aromatizované, ochucené nebo v kombinaci s jinými bylinkami. Nejlépe si chuť maté vychutnáte, pokud ho nebudete již nijak dochucovat, ale v případě potřeby lze dochutit cukrem, medem, karamelem, citronem nebo javorovým sirupem. V domácím prostředí - v Jižní Americe se maté popíjí s limonádou nebo džusem.

 

Na reportáž s bližšími ukázkami se můžete podívat zde: