Ovocné čaje

Ovocné čaje jsou u nás velice oblíbené, protože neobsahují žádný tein ani kofein, jelikož se ve skutečnosti nejedná o čaj, ale pouze různé směsi sušeného ovoce či bylin. Ovocné čaje jsou proto vhodné i pro děti a pro dospělé, kteří by se měli kofeinu vyhýbat, a to v jakémkoliv množství. Ovocné čaje jsou výborné teplé i chlazené.

Základními složkami většiny ovocných čajů jsou šípek, ibišek, pomerančová kůra a sušené jablko. Šípek zajišťuje ovocnému čaji obsah vitamínu C, který působí preventivně proti chřipce a nachlazení. Ibišek dává čaji typickou červenou barvu a nakyslou chuť. V některých zemích je čaj ze samotného ibišku velice rozšířený. Například v Egyptě, kde se považuje za národní nápoj, se mu říká Karkaday. Jemně nahořklý je ovocný čaj po sušené pomerančové kůře, jablko naopak dodává sladkou příchuť. Ovocné čaje bývají často ještě doplněny o další složky, které jednotlivé značky čajů od sebe odlišují, jsou to různé druhy dalšího ovoce, bylin nebo koření. Tyto složky dodávají ovocnému čaji nejen odlišnou chuť, ale i vůni. Jedná se například o jahody, třešně, černý rybíz, hrušky, z bylin nejčastěji heřmánek, meduňka, ginkgo nebo koření jako zázvor, skořice, anýz, fenykl, hřebíček a další.

Ovocný čaj lze různě dochucovat citronem, medem, cukrem nebo můžeme ponechat jeho původní chuť.

Ovocné čaje můžet vybírat jako sypané čaje i jako porcované čaje.

U nás velice oblíbeným druhem ovocného čaje se v poslední době staly ovocné koncentráty. Jedná se o různé druhy ovoce naloženého do vlastní šťávy s vybranými druhy koření a cukrem. Při výrobě těchto čajů nejsou použity žádné konzervanty, umělá barviva ani aromata. Příprava je jednoduchá. Do hrnku nebo sklenice dáte lžíci ovoce a lžíci šťávy a zalijete horkou nebo studenou vodou. Po vypití čaje vám na dně hrnečku zůstane výborné kompotované ovoce. Tyto koncentráty jsou vhodné nejen na výrobu čaje, ale je možno je použít do pudinku nebo na poháry.