Zelený čaj

ČajZelený čaj se pěstuje v mnoha oblastech Číny, Japonska, na Ceylonu, ve Vietnamu. V každé této oblasti vzniká chuťově, barvou i kvalitou rozdílný čaj. Zelený čaj pochází ze stejných čajových lístků jako černý čaj, rozdíl je ale ve zpracování - zelený čaj neprochází fermentací, čímž si ponechává více zdraví prospěšných látek. Díky nefermentování zeleného čaje je zde obsažený kofein méně agresivní na srdce a oběhový systém než v černém čaji.

Zelený čaj obsahuje vitamin E, vitamin C, vitamin P, vitamin K a vitaminy skupiny B, draslík, hořčík, zinek, železo, fosfor a aminokyseliny. Typickou svíravou natrpklou chuť dodávají čaji třísloviny. K nejvíce prospěšným látkám v zeleném čaji patří katechin a vitamín C. Tyto dva antioxidanty zabraňují předčasnému stárnutí, udržují organismus v dobré kondici, pomáhají předcházet rakovině a kardiovaskulárním chorobám. Zelený čaj s jasmínemPodle studií stojí zelený čaj za snížením rizika rakoviny kůže, rakoviny prsu, rakoviny tlustého střeva, jícnu, rakoviny močového měchýře a zejména rakoviny plic. Antioxidanty posilují imunitu, působí proti bakteriím, virům, snižují hladinu cholesterolu a vysoký krevní tlak, prospívají srdci, kostem a zažívání. Obsažený kofein povzbuzuje srdce, zrychluje metabolismus, zabraňuje astmatu, posiluje centrální nervový systém a zlepšuje koncentraci. Účinek kofeinu v čaji je mírnější, ale trvalejší než v kávě. Zelený čaj omezuje bolesti hlavy a má kladný vliv na potenci. Zelený čaj má příznivé účinky na pleť a zabraňuje kožním onemocněním. Zelený čaj působí ozdravně i na duševní stránku našeho organismu, zvyšuje odolnost proti stresu, dodává energii a vzbuzuje dobrou náladu. Zelený čaj je báječný proti chronické únavě.

Teplota vody na zalití zeleného čaje se doporučuje mezi 60 a 80 °C, chladnější voda nevylouhuje z čajových lístků všechny chuťové a aromatické látky, teplejší voda by zničila všechny zdraví prospěšné látky a čaj by zhořkl. Kvalitní zelené čaje se mohou dle druhu zalít i vícekrát, nejkvalitnější a nejchutnější bývá druhý nálev. Zelený čaj není vhodné sladit, chuť čaje se tím přebije.

 

Cestu zeleného čaje od vysazení čajovníku až po zabalení uvidíte v této reportáži: